Меѓународна научна конференција посветена на Националните малцинства, миграција и безбедност

Во период од 18-21. 09. 2023 година Државната секретарка во Министерството за внатрешни работи и Национална координаторка за борба против трговија со луѓе, г-ѓа Магдалена Несторовска присуствуваше на 27мата меѓународна научна конференција посветена на Националните малцинства, миграцијата и безбедноста Бриони – Хрватска. На покана на Националниот координатор и Директор на Канцеларијата за човекови права и Read more about Меѓународна научна конференција посветена на Националните малцинства, миграција и безбедност[…]

30ти Јули Светски ден на борба против трговија со луѓе

30ти Јули Светски ден на борба против трговија со луѓе Трговијата со луѓе е глобален проблем кој најчесто ги таргетира ранливите категории лица односно жените, девојчињата, мажите и момчиња од секаде на светот, а целта е единствено профитот. Трговијата со цел сексуална експлоатација е најпознатата форма на ова кривично дело. Жртвите на трговија со луѓе, Read more about 30ти Јули Светски ден на борба против трговија со луѓе[…]

Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција

Денес на 30.06.2023 година,  Државната секретарка на МВР, Магдалена Несторовска како Национална координаторка на Комисијата за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Република Северна Македонија, одржа редовен состанок на кој присуствуваа членовите на комисијата и секретаријатот. На состанокот беа разгледани прашања, донесени заклучоци и одлуки во насока на подобрување на состојбата и Read more about Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција[…]

Билатерален состанок за соработка во областа на борбата против трговијата со луѓе и криумчарење мигранти помеѓу Република Северна Македонија и Република Србија

На 15ти јуни 2023 година, во организација на ИОМ (Меѓународна организација за миграција) во хотел Хилтон, Скопје се одржа вториот билатерален состанок за соработка во областа на борбата против трговија со луѓе и криумчарење мигранти помеѓу Република Северна Македонија и Република Србија. На состанокот поздравно обраќање имааа државната секретарка во Министерството за внатрешни работи, а Read more about Билатерален состанок за соработка во областа на борбата против трговијата со луѓе и криумчарење мигранти помеѓу Република Северна Македонија и Република Србија[…]

Зајакнување на пристапот насочен кон жртвите и борба против неказнивоста на трговците со луѓе во Северна Македонија

Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДЦ) во соработка со Националната Комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Северна Македонија и Академијата на судии и јавни обвинители на Република Северна Македонија успешно ja спроведе обуката „Симулација на случај на трговија со луѓе“ од 06 јуни-9 јуни 2023 година, Струга, Read more about Зајакнување на пристапот насочен кон жртвите и борба против неказнивоста на трговците со луѓе во Северна Македонија[…]

Должно внимание за човековите права: Преземање мерки против трговијата со луѓе и трудовата експлоатација во синџирите на снабдување

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, г-ѓа Магдалена Несторовска присуствуваше и со пригодно обраќање ja отвори конференцијата посветена на тема „Должното внимание за човековите права: Преземање мерки против трговијата со луѓе и трудовата експлоатација во синџирите на снабдување“. Главниот фокус на регионалната конференција се различните пристапи при вниманието што го заслужуваат човековите права Read more about Должно внимание за човековите права: Преземање мерки против трговијата со луѓе и трудовата експлоатација во синџирите на снабдување[…]

Регионална конференција „Подобрување на одговорот на трговијата со луѓе со цел сексуална експлоатација, особено жени и девојчиња преку справување со побарувачката во Југоисточна Европа“

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, Магдалена Несторовска присуствуваше на регионална конференција „Подобрување на одговорот на трговијата со луѓе со цел сексуална експлоатација, особено жени и девојчиња преку справување со побарувачката во Југоисточна Европа“. Регионалната конференција се одржува од 27-28 април 2023 година во Дубровник, Хрватска во организација на Канцеларијата на Обединетите нации Read more about Регионална конференција „Подобрување на одговорот на трговијата со луѓе со цел сексуална експлоатација, особено жени и девојчиња преку справување со побарувачката во Југоисточна Европа“[…]

Тркалезна маса за регионална размена и зајаканување на отпорноста на работниците во регионот во областа на трудовата експлоатација

Заменик националната координаторка г-ѓа Светлана Влаховиќ Димановска присуствуваше и имаше пригодно обраќање на тркалезна маса за регионална размена и зајаканување на отпорноста на работниците во регионот во областа на трудовата експлоатација. Во очи на 1 мај, Меѓународниот ден на трудот, МЗМП спроведе дводневен настан за споделување и размена на регионални искуства од Западен Балкан за Read more about Тркалезна маса за регионална размена и зајаканување на отпорноста на работниците во регионот во областа на трудовата експлоатација[…]

Регионална работилница „Зајакнување на кривично- правниот одговор за соодветно адресирање на предизвиците при собирање на докази во процесот на истражување на случаи на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, Магдалена Несторовска присуствуваше и со пригодно обраќање ја отвори тридневна Регионална работилница  „Зајакнување на кривично- правниот одговор за соодветно адресирање на предизвиците при собирање на докази во процесот на истражување на случаи на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“ Работилницата во Скопје се реализира во периодот од Read more about Регионална работилница „Зајакнување на кривично- правниот одговор за соодветно адресирање на предизвиците при собирање на докази во процесот на истражување на случаи на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“[…]

Групата експерти за акција против трговијата со луѓе (ГРЕТА) го објави третиот извештај за евалуација на Република Северна Македонија

Република Северна Македонија како земја потписничка на Конвенцијата на Советот на Европа за акција против трговијата со луѓе е обврзана да даде свој придонес во однос на нејзиното спроведување. Во текот на минатата 2022 година тимот на ГРЕТА ја спроведе третата по ред евалуација по која го изготви извештајот за нашата земја во однос на Read more about Групата експерти за акција против трговијата со луѓе (ГРЕТА) го објави третиот извештај за евалуација на Република Северна Македонија[…]