Билатерален состанок за соработка во областа на борбата против трговија со луѓе и криумчарење мигранти помеѓу Република Србија и Република Северна Македонија

Делегација од Република Северна Македонија предводена од Националната координаторка за ворба против трговија со луѓе и Државна секретарка во МВР г-ѓа Магдалена Несторовска на 30ти јуни и 1ви јули 2022 година присуствуваат на Билатерален состанок за соработка во областа на борбата против трговија со луѓе и криумчарење мигранти во Белград, Србија. Целта на состанокот е Read more about Билатерален состанок за соработка во областа на борбата против трговија со луѓе и криумчарење мигранти помеѓу Република Србија и Република Северна Македонија[…]

Мултидисциплинарна обука “ПОСТАПУВАЊЕ НА НАДЛЕЖНИТЕ ОРГАНИ ВО СЛУЧАЈ НА СОМНЕЖ ЗА ПОТЕНЦИЈАЛНА ЖРТВА НА ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ И СО ДЕЦА”

Канцеларијата на Обединети нации за дрога и криминал во соработка со Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Северна Македонија, од 22 до 24 Јуни 2022 во Охрид  ја спроведува првата мултидисциплинарна обука “ПОСТАПУВАЊЕ НА НАДЛЕЖНИТЕ ОРГАНИ ВО СЛУЧАЈ НА СОМНЕЖ ЗА ПОТЕНЦИЈАЛНА ЖРТВА НА ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ И СО Read more about Мултидисциплинарна обука “ПОСТАПУВАЊЕ НА НАДЛЕЖНИТЕ ОРГАНИ ВО СЛУЧАЈ НА СОМНЕЖ ЗА ПОТЕНЦИЈАЛНА ЖРТВА НА ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ И СО ДЕЦА”[…]

Студиска посета за размена на информации, искуства и добри пракси од областа на трговијата со луѓе со цел трудова експлоатација

Националната координаторка г-ѓа Магдалена Несторовска заедно со членовите на Националната Комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција од Република Северна Македонија денеска (20.06) е домаќин на делегација од Црна Гора. Студиската посета на делегацијата е со цел размена на информации, добри пракси и искуства кои придонесуваат за градење на капацитетите за подобар Read more about Студиска посета за размена на информации, искуства и добри пракси од областа на трговијата со луѓе со цел трудова експлоатација[…]

Состанок на Национални координатори за борба против трговија со луѓе на Југоисточна Европа

Националната координаторка г-ѓа Магдалена Несторовска, присуствуваше на состанок на Мрежата на координатори за борба против трговија со луѓе на Југоисточна Европа (NATC-SEE), со кој претседава Република Словенија, а домаќин е Црна Гора во Будва. Состанокот беше посветен на влијанието на украинската криза врз во регионот на ЈИЕ и можностите за ублажување на ризиците од трговија Read more about Состанок на Национални координатори за борба против трговија со луѓе на Југоисточна Европа[…]

Национална тркалезна маса за валидизација на наодите и препораките кои произлегуваат од националниот преглед и анализа на случаи на трговија со луѓе

На 14 април 2022 година Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДЦ) во соработка со Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција одржа национална тркалезна маса за да ги потврди наодите и препораките кои произлегуваат од националниот преглед и анализа на случаите на трговија со луѓе. Целта на спроведената Read more about Национална тркалезна маса за валидизација на наодите и препораките кои произлегуваат од националниот преглед и анализа на случаи на трговија со луѓе[…]

Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција

На 11.04.2022 година Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција одржа состанок на кој присуствуваа и членовите на секретаријатот на комисијата.На состанокот беше усвоен Годишниот извештај за борба против трговија со луѓе и илегална миграција за 2021 година како и беа разгледани и дискутирани клучни чекори во насока на обезбедување на Read more about Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција[…]

Конференција „Проценка на ризиците и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“

На 30 март 2022 година се одржа конференција насловена „Проценка на ризиците и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“. Конференцијата беше отворена од страна на г. Валијант Ричи · Специјален претставник и координатор за борба против трговија со луѓе на ОБСЕ, г-ѓа Јована Тренчевска · Министерка за труд и социјална политика, Амбасадорот Read more about Конференција „Проценка на ризиците и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“[…]

Трета Евалуациска посета на тимот на експерти за акција против трговија со луѓе на Совет на Европа ГРЕТА

Во период од 14-18 Март 2022г. во Република Северна Македонија се спроведе третиот евалуациски круг за Република Северна Македонија, согласно член 38(4) од Конвенцијата, во рамките на посетата на нашата земја од страна на тимот на експерти на ГРЕТА, предоводени од потпретседателката г-ѓа Јулија Планицер. На средбата министерот Спасовски ја истакна владината подготвеност и стратешката Read more about Трета Евалуациска посета на тимот на експерти за акција против трговија со луѓе на Совет на Европа ГРЕТА[…]

Студиска посета на Националната комисија за борба против трговија со луѓе во Република Северна Македонија

18.01.2022 Националната координаторка г-ѓа Магдалена Несторовска заедно со членови од Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција се сретнаа со студенти по мастер студии и нивниот профсор од универзитетот Џон Хопкинс, Меѓународната правна клиника за човекови права од Вашингтон САД. Секоја година студенти од Универзитетот практично искуство стекнуваат преку анализи на Read more about Студиска посета на Националната комисија за борба против трговија со луѓе во Република Северна Македонија[…]

Регионален Состанок на експертска група за ефикасно откривање, истрага и гонење на трговија со луѓе и криумчарење мигранти

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција и Државна секретарка м-р Магдалена Несторовска денес и утре е домаќин на Регионален Состанок на експертска група за ефикасно откривање, истрага и гонење на трговија со луѓе и криумчарење мигранти, од и преку Југоисточна Европа, со посебен фокус за родовите и човековите права. Државната Read more about Регионален Состанок на експертска група за ефикасно откривање, истрага и гонење на трговија со луѓе и криумчарење мигранти[…]