Групата експерти за акција против трговијата со луѓе (ГРЕТА) го објави третиот извештај за евалуација на Република Северна Македонија

Република Северна Македонија како земја потписничка на Конвенцијата на Советот на Европа за акција против трговијата со луѓе е обврзана да даде свој придонес во однос на нејзиното спроведување. Во текот на минатата 2022 година тимот на ГРЕТА ја спроведе третата по ред евалуација по која го изготви извештајот за нашата земја во однос на Read more about Групата експерти за акција против трговијата со луѓе (ГРЕТА) го објави третиот извештај за евалуација на Република Северна Македонија[…]

Презентирање на третата фаза на проектот на ЕУ и Совет на Европа „Зајакнување на активностите против трговија со луѓе во Северна Македонија”

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе Магдалена Несторовска со пригодно обраќање го отвори состанокот со кој отпочна третата фаза (2023-2026) од заедничката програма на Европската Унија и Советот на Европа, „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција“, чија цел е поддршка на земјите од Западен Балкан и Турција во процесот на усогласување со Read more about Презентирање на третата фаза на проектот на ЕУ и Совет на Европа „Зајакнување на активностите против трговија со луѓе во Северна Македонија”[…]

Регионална конференција: „Сузбивање на трговијата со луѓе и криумчарење на мигранти во регионот на Западен Балкан“

Национална координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, Магдалена Несторовска денес заедно со делегација од МВР и обвинители од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, присуствуваат на регионална конференција: „Сузбивање на трговијата со луѓе и криумчарење на мигранти во регионот на Западен Балкан“ која се одржува во период Read more about Регионална конференција: „Сузбивање на трговијата со луѓе и криумчарење на мигранти во регионот на Западен Балкан“[…]

Втора регионална мултидисциплинарна тематска работилница: „Ставање крај на неказнивоста на трговците со луѓе и поддршка на правда за жртвите на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, Магдалена Несторовска присуствуваше и со пригодно обраќање ја отвори Втората регионална мултидисциплинарна тематска работилница: „Ставање крај на неказнивоста на трговците со луѓе и поддршка на правда за жртвите на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“. Работилницата во Скопје се реализира во периодот од 31 јануари до 2 Read more about Втора регионална мултидисциплинарна тематска работилница: „Ставање крај на неказнивоста на трговците со луѓе и поддршка на правда за жртвите на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“[…]

Заедничка мултидисциплинарна обука на Република Србија и Република Северна Македонија за истрага и гонење на криумчарење мигранти

Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC) во соработка со Министерството за внатрешни работи на Република Србија и Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција- Влада на Република Северна Македонија, а со поддршка и финансирање на Министерството за надворешни работи на Кралството Шведска, ја организира првата од трите планирани Read more about Заедничка мултидисциплинарна обука на Република Србија и Република Северна Македонија за истрага и гонење на криумчарење мигранти[…]

Промовирање на случаи на трговија со луѓе преку пристап насочен кон жртвите како и зајакнување на мултидисциплинарните постапувања

23 – 25 ноември 2022 година, Велес, Северна Македонија: Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC), во соработка со Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, Академијата на судии и јавни обвинители и Центарот за обука на Министерството за внатрешни работи, организираше национална мултидисциплинарна тематска работилница „Истрага, гонење и Read more about Промовирање на случаи на трговија со луѓе преку пристап насочен кон жртвите како и зајакнување на мултидисциплинарните постапувања[…]

Обука на Дипломатскиот и конзуларен персонал во Северна Македонија

Националната комисија во соработка со МВР,МНР со поддршка на ЕУ и Совет на Европа, по втор пат од проектот Хоризонталниот инструмент фаза 2, организира обука за претставниците од МНР, кои би биле упатени во ДКП-ата, тема прелиминарна идентификација и упатување на потенцијални жртви на трговијата со луѓе. Со оглед на фактот дека и конзуларен персонал Read more about Обука на Дипломатскиот и конзуларен персонал во Северна Македонија[…]

Обука за трговија со луѓе наменета за здравствени работници

Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, во партнерство со ГИЗ, МАРРИ (Регионална иницијатива за миграција, азил и бегалци) и Здружението Terre des Hommes (TdH), во рамките на проектот ПАКТ (Превенција и борба против трговијата со луѓе во Западен Балкан) „Зајакнување на регионалната соработка и зајакнување на механизмите за идентификација за Read more about Обука за трговија со луѓе наменета за здравствени работници[…]

Одбележан 18ти октомври Европскиот ден за борба против трговија со луѓе

Денеска Националната координаторка за борба против трговија со луѓе и Државна секретарка во МВР г-ѓа Магдалена Несторовска по повод Европскиот ден за борба против трговија со луѓе присуствуваше на презентација наменета за подигнување на свеста за трговија со деца, која се одржа во О.У. „Димитар Миладинов“ во Скопје. Во таа насока, по кампања на УНОДЦ Read more about Одбележан 18ти октомври Европскиот ден за борба против трговија со луѓе[…]

30ти Јули Светски ден за борба против троговија со луѓе

Денес, Министерството за внатрешни работи и Национална комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, по повод Светскиот ден за борба против троговијата со луѓе – 30 Јули, се приклучува кон кампањата на UNODC под  мотото „Use and Abuse of Technology”. Трговијата со луѓе се обидува да го освои сајбер просторот, затоа е потребна Read more about 30ти Јули Светски ден за борба против троговија со луѓе[…]