Зајакнување на пристапот насочен кон жртвите и борба против неказнивоста на трговците со луѓе во Северна Македонија

Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДЦ) во соработка со Националната Комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Северна Македонија и Академијата на судии и јавни обвинители на Република Северна Македонија успешно ja спроведе обуката „Симулација на случај на трговија со луѓе“ од 06 јуни-9 јуни 2023 година, Струга, Read more about Зајакнување на пристапот насочен кон жртвите и борба против неказнивоста на трговците со луѓе во Северна Македонија[…]

Должно внимание за човековите права: Преземање мерки против трговијата со луѓе и трудовата експлоатација во синџирите на снабдување

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, г-ѓа Магдалена Несторовска присуствуваше и со пригодно обраќање ja отвори конференцијата посветена на тема „Должното внимание за човековите права: Преземање мерки против трговијата со луѓе и трудовата експлоатација во синџирите на снабдување“. Главниот фокус на регионалната конференција се различните пристапи при вниманието што го заслужуваат човековите права Read more about Должно внимание за човековите права: Преземање мерки против трговијата со луѓе и трудовата експлоатација во синџирите на снабдување[…]

Регионална конференција „Подобрување на одговорот на трговијата со луѓе со цел сексуална експлоатација, особено жени и девојчиња преку справување со побарувачката во Југоисточна Европа“

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, Магдалена Несторовска присуствуваше на регионална конференција „Подобрување на одговорот на трговијата со луѓе со цел сексуална експлоатација, особено жени и девојчиња преку справување со побарувачката во Југоисточна Европа“. Регионалната конференција се одржува од 27-28 април 2023 година во Дубровник, Хрватска во организација на Канцеларијата на Обединетите нации Read more about Регионална конференција „Подобрување на одговорот на трговијата со луѓе со цел сексуална експлоатација, особено жени и девојчиња преку справување со побарувачката во Југоисточна Европа“[…]

Тркалезна маса за регионална размена и зајаканување на отпорноста на работниците во регионот во областа на трудовата експлоатација

Заменик националната координаторка г-ѓа Светлана Влаховиќ Димановска присуствуваше и имаше пригодно обраќање на тркалезна маса за регионална размена и зајаканување на отпорноста на работниците во регионот во областа на трудовата експлоатација. Во очи на 1 мај, Меѓународниот ден на трудот, МЗМП спроведе дводневен настан за споделување и размена на регионални искуства од Западен Балкан за Read more about Тркалезна маса за регионална размена и зајаканување на отпорноста на работниците во регионот во областа на трудовата експлоатација[…]

Регионална работилница „Зајакнување на кривично- правниот одговор за соодветно адресирање на предизвиците при собирање на докази во процесот на истражување на случаи на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, Магдалена Несторовска присуствуваше и со пригодно обраќање ја отвори тридневна Регионална работилница  „Зајакнување на кривично- правниот одговор за соодветно адресирање на предизвиците при собирање на докази во процесот на истражување на случаи на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“ Работилницата во Скопје се реализира во периодот од Read more about Регионална работилница „Зајакнување на кривично- правниот одговор за соодветно адресирање на предизвиците при собирање на докази во процесот на истражување на случаи на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“[…]

Групата експерти за акција против трговијата со луѓе (ГРЕТА) го објави третиот извештај за евалуација на Република Северна Македонија

Република Северна Македонија како земја потписничка на Конвенцијата на Советот на Европа за акција против трговијата со луѓе е обврзана да даде свој придонес во однос на нејзиното спроведување. Во текот на минатата 2022 година тимот на ГРЕТА ја спроведе третата по ред евалуација по која го изготви извештајот за нашата земја во однос на Read more about Групата експерти за акција против трговијата со луѓе (ГРЕТА) го објави третиот извештај за евалуација на Република Северна Македонија[…]

Презентирање на третата фаза на проектот на ЕУ и Совет на Европа „Зајакнување на активностите против трговија со луѓе во Северна Македонија”

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе Магдалена Несторовска со пригодно обраќање го отвори состанокот со кој отпочна третата фаза (2023-2026) од заедничката програма на Европската Унија и Советот на Европа, „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција“, чија цел е поддршка на земјите од Западен Балкан и Турција во процесот на усогласување со Read more about Презентирање на третата фаза на проектот на ЕУ и Совет на Европа „Зајакнување на активностите против трговија со луѓе во Северна Македонија”[…]

Регионална конференција: „Сузбивање на трговијата со луѓе и криумчарење на мигранти во регионот на Западен Балкан“

Национална координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, Магдалена Несторовска денес заедно со делегација од МВР и обвинители од Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, присуствуваат на регионална конференција: „Сузбивање на трговијата со луѓе и криумчарење на мигранти во регионот на Западен Балкан“ која се одржува во период Read more about Регионална конференција: „Сузбивање на трговијата со луѓе и криумчарење на мигранти во регионот на Западен Балкан“[…]

Втора регионална мултидисциплинарна тематска работилница: „Ставање крај на неказнивоста на трговците со луѓе и поддршка на правда за жртвите на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе, Магдалена Несторовска присуствуваше и со пригодно обраќање ја отвори Втората регионална мултидисциплинарна тематска работилница: „Ставање крај на неказнивоста на трговците со луѓе и поддршка на правда за жртвите на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“. Работилницата во Скопје се реализира во периодот од 31 јануари до 2 Read more about Втора регионална мултидисциплинарна тематска работилница: „Ставање крај на неказнивоста на трговците со луѓе и поддршка на правда за жртвите на трговија со луѓе во Југоисточна Европа“[…]

Заедничка мултидисциплинарна обука на Република Србија и Република Северна Македонија за истрага и гонење на криумчарење мигранти

Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC) во соработка со Министерството за внатрешни работи на Република Србија и Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција- Влада на Република Северна Македонија, а со поддршка и финансирање на Министерството за надворешни работи на Кралството Шведска, ја организира првата од трите планирани Read more about Заедничка мултидисциплинарна обука на Република Србија и Република Северна Македонија за истрага и гонење на криумчарење мигранти[…]