Регионален состанок на експертска група „Пристап до ефективни правни лекови за жртвите на трговија со луѓе во земјите на Југоисточна Европа“

Државната секретарка и национална координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција м-р Магдалена Несторовска денес го отвори Регионалниот состанок на експертска група „Пристап до ефективни правни лекови за жртвите на трговија со луѓе во земјите на Југоисточна Европа“. Состанокот е во организација на Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC), Read more about Регионален состанок на експертска група „Пристап до ефективни правни лекови за жртвите на трговија со луѓе во земјите на Југоисточна Европа“[…]

Одржан состанок на Националната комисија и членовите на Секретаријатот

Националната Координаторка м-р Магдалена Несторовска одржа состанок со членовите на Националната Комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на кој беа поканети и членовите на Секретаријатот, претседателите на Локалните комисии и експерти од областа. Состанокот беше одржан со цел усвојување на новата Национална стратегија и Акциски план за 2021-2025 година од страна Read more about Одржан состанок на Националната комисија и членовите на Секретаријатот[…]

Работна средба во Секторот за внатрешни работи Штип

Делегација од Министерството за внатрешни работи предводена од државната секретарка м-р Магдалена Несторовска, денеска беше во работна посета на Секторот за внатрешни работи Штип. Во составот на делегацијата учествуваа претставници од полицијата, криминалистичката полиција и претставник од женската секција на Македонскиот полициски синдикат. На средбата се направи краток пресек на состојбата во областа на трговијата со Read more about Работна средба во Секторот за внатрешни работи Штип[…]

Донација на компјутерска опрема наменета за борбата против трговијата со луѓе

Денес Националната Координаторка м-р Магдалена Несторовска ја прими донацијата која беше обезбедена од проектот „Спречување и борба против трговија со луѓе во Западен Балкан“ кој Гермаснкото друштво за интернационална соработка (ГИЗ) го спроверува заедно со стратешкиот партнер МАРРИ. Донацијата содржи видео конференциска веб камера, лаптопи, компјутерска опрема камери и слушалки кои ќе бидат наменети за Read more about Донација на компјутерска опрема наменета за борбата против трговијата со луѓе[…]

Одбележување на 18-ти октоври Европскиот ден за борба против трговијата со луѓе

Државната секретарка и Национална координаторка за борба против трговија со луѓе г-ѓа Магдалена Несторовска се обрати по повод одбележувањето на 18 октомври “Европскиот ден за борба против трговијата со луѓе”, на онлајн настан со новинари, претставници на медиумите и граѓанското општество. Свое излагање имаа и Светлана Влаховиќ Димановска, Началник на Сектор за прегови и евроинтеграција во МВР Read more about Одбележување на 18-ти октоври Европскиот ден за борба против трговијата со луѓе[…]

Предадена донацијата на заштитна опрема и на Прифатно-транзитниот центар Винојуг – Гевгелија

Националната координаторка на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција м-р Магдалена Нестровска денеска ја предаде донацијата од Германското друштво за интернационална соработка (ГИЗ) на Прифатно-транзитниот центар „Винојуг“ – Гевгелија. Донираната заштитна опрема содржи маски КН95, хируршки маски, латекс ракавици, бесконтактни термометри, антисептички распрскувачи, средства за дезинфекција и  заштитни очила, а Read more about Предадена донацијата на заштитна опрема и на Прифатно-транзитниот центар Винојуг – Гевгелија[…]

Предадена донација на заштитна опрема наменета за Центарот за лица жртви на трговија со луѓе и сексуална експлоатација

Денеска Националната координаторка м-р Магдалена Несторовска во име на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција ја предаде донацијата со заштитна опрема која содржи маски КН95, хируршки маски, латекс ракавици, бесконтактни термометри, антисептички распрскувачи и средства за дезинфекција, заштитни очила на Центарот за лица жртви на трговија со луѓе и сексуална Read more about Предадена донација на заштитна опрема наменета за Центарот за лица жртви на трговија со луѓе и сексуална експлоатација[…]

Донација на заштитна опрема наменета за борбата против трговијата со луѓе како одговор на ситуацијата со КОВИД-19

Денес Националната Координаторка м-р Магдалена Несторовска ја прими донацијата од ГИЗ (германско друштво за интернационална соработка) која беше обезбедена од проектот „Спречување и борба против трговија со луѓе во Западен Балкан“ кој е координиран од МАРРИ Регионалниот Центар, како одговор на ситуацијата со КОВИД-19. Донацијата содржи маски КН95, хируршки маски, латекс ракавици, бесконтактни термометри, антисептички Read more about Донација на заштитна опрема наменета за борбата против трговијата со луѓе како одговор на ситуацијата со КОВИД-19[…]

„Насоки за примена на начелото за неказнување на жртви на трговија со луѓе и трговија со деца“

Мисијата на ОБСЕ во Скопје ја подготви оваа публикација во соработка со Националната комисија за борба против трговијата со луѓе и нелегалната миграција и Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“, со цел да им помогне на сите надлежни органи и субјекти кои постапуваат по дела на трговија со луѓе и трговија со деца Read more about „Насоки за примена на начелото за неказнување на жртви на трговија со луѓе и трговија со деца“[…]

Пандемијата од „ковид-19“ во фокусот на он-лајн состанокот на Националните координатори за борба против трговија со луѓе во ЈИЕ

Државната секретарка на МВР, м-р Магдалена Несторовска, како Национален координатор на Република Северна Македонија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на ден 15.04.2020 година учествуваше на он-лајн состанок на мрежата на Националните координатори за борба против трговија со луѓе од земјите во Југоисточна Европа, кој беше организиран од страна на ICMPD, во Read more about Пандемијата од „ковид-19“ во фокусот на он-лајн состанокот на Националните координатори за борба против трговија со луѓе во ЈИЕ[…]