Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција

На 3 октомври 2019 година во Министерството за внатрешни работи се одржа состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Република Северна Македонија. На состанокот присустуваа и членовите на Секретаријатот на Националната комисија и претставник на новоформираната Локална комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција од Read more about Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција[…]

Донација од ОБСЕ во техничка опрема за Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал

Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал/ Национална единица за сузбивање на криумчарење на мигранти и трговија со луѓе (Таск Форс) при Министерството за внатрешни работи денеска доби донација од техничка опрема од страна на ОБСЕ. Опремата се состои од ласерски печатари, инк-џет печатари, ЛЦД монитори, персонални компјутери и лаптопи и има за цел Read more about Донација од ОБСЕ во техничка опрема за Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал[…]

Продлабочена соработката меѓу националните единици за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Република Србија и Република Сверена Македонија

Во периодот од 18-19 април 2019 година, во Скопје се одржаа преговори помеѓу преговарачките тимови на Националните комисии за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Република Северна Македонија и Република Србија со цел  усогласување на текстот на Договорот за соработка во областа на борбата против криумчарење мигранти  помеѓу двете држави. На почетикот Read more about Продлабочена соработката меѓу националните единици за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Република Србија и Република Сверена Македонија[…]

Локални Комисии

Во текот на 2013-та година Комисијата со поддршка на мисијата на ОБСЕ, го зајакна локалниот одговор на трговијата со луѓе преку формирање две локални комисии за борба против трговија со луѓе и илегална миграција во Општините Тетово и Битола. Во 2014-та година дополнително го зајакна локалниот одговор на трговијата со луѓе со формирање и градење Read more about Локални Комисии[…]

Подгрупа

Подгрупа за борба против трговија со деца е етаблирана во декември 2003-та година во рамки на Националната Комисија. Активностите на ова тело се насочени кон заштита на децата во Р. Северна Македонија од трговија и разни видови на експлоатација, зајакнување на заштитата на малолетните жртви на трговија со луѓе и координирање на соработката помеѓу членките Read more about Подгрупа[…]

Секретаријат

 Секретаријатот е основан во 2003-та година и функционира како извршно тело во рамки на Националната Комисиј. Во Секретаријатот членуваат претставници од меѓународни организации, здруженија на граѓани и експерти од владини институции. Членови на Секретаријатот: МВР – ЕТЛКМ МТСП – НМУ ИОМ ОБСЕ ИЦМПД МАРРИ УНХЦР ГИЗ МЗМП Програмска канцеларија на Совет на Европа во Скопје Read more about Секретаријат[…]

Членови на Националната Комисија

Членови: Љупчо Маркудов – Министерство за внатрешни работи (Национална единица за борба против трговија со луѓе и илегална миграција во МВР) Билјана Лалова – Министерство за внатрешни работи (Национална единица за борба против трговија со луѓе и илегална миграција во МВР) Беким Реџепи – Министерство за внатрешни работи (Сектор за преговори и евроинтеграција во МВР) Read more about Членови на Националната Комисија[…]

Национален Координатор

Раководство: Национален координатор – м-р Магдалена Несторовска Владата на Република Северна Македонија донесе Решение за именување на Национален координатор објавено во ”Службен весник на РМ”, број 84 од 5 јули 2017 година со кое е именуван Национален Координатор на Националната Комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција во Република Северна Македонија.   Read more about Национален Координатор[…]

За нас

За Националната комисија? Националната Комисија за борба против трговија со луѓе во континиутет превзема мерки кои се во функција на подобрување на идентификацијата на жртвите на трговија со луѓе, обезбедување на нивна помош и заштита, како и поефикасно откривање на сторителите на трговијата со луѓе и нивното изнесување пред лицето на правдата. Комисијата е формирана Read more about За нас[…]