Национална тркалезна маса за валидизација на наодите и препораките кои произлегуваат од националниот преглед и анализа на случаи на трговија со луѓе

На 14 април 2022 година Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДЦ) во соработка со Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција одржа национална тркалезна маса за да ги потврди наодите и препораките кои произлегуваат од националниот преглед и анализа на случаите на трговија со луѓе. Целта на спроведената Read more about Национална тркалезна маса за валидизација на наодите и препораките кои произлегуваат од националниот преглед и анализа на случаи на трговија со луѓе[…]

Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција

На 11.04.2022 година Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција одржа состанок на кој присуствуваа и членовите на секретаријатот на комисијата.На состанокот беше усвоен Годишниот извештај за борба против трговија со луѓе и илегална миграција за 2021 година како и беа разгледани и дискутирани клучни чекори во насока на обезбедување на Read more about Состанок на Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција[…]

Конференција „Проценка на ризиците и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“

На 30 март 2022 година се одржа конференција насловена „Проценка на ризиците и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“. Конференцијата беше отворена од страна на г. Валијант Ричи · Специјален претставник и координатор за борба против трговија со луѓе на ОБСЕ, г-ѓа Јована Тренчевска · Министерка за труд и социјална политика, Амбасадорот Read more about Конференција „Проценка на ризиците и спречување на трговија со луѓе во синџирите на снабдување“[…]

Трета Евалуациска посета на тимот на експерти за акција против трговија со луѓе на Совет на Европа ГРЕТА

Во период од 14-18 Март 2022г. во Република Северна Македонија се спроведе третиот евалуациски круг за Република Северна Македонија, согласно член 38(4) од Конвенцијата, во рамките на посетата на нашата земја од страна на тимот на експерти на ГРЕТА, предоводени од потпретседателката г-ѓа Јулија Планицер. На средбата министерот Спасовски ја истакна владината подготвеност и стратешката Read more about Трета Евалуациска посета на тимот на експерти за акција против трговија со луѓе на Совет на Европа ГРЕТА[…]

Студиска посета на Националната комисија за борба против трговија со луѓе во Република Северна Македонија

18.01.2022 Националната координаторка г-ѓа Магдалена Несторовска заедно со членови од Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција се сретнаа со студенти по мастер студии и нивниот профсор од универзитетот Џон Хопкинс, Меѓународната правна клиника за човекови права од Вашингтон САД. Секоја година студенти од Универзитетот практично искуство стекнуваат преку анализи на Read more about Студиска посета на Националната комисија за борба против трговија со луѓе во Република Северна Македонија[…]

Регионален Состанок на експертска група за ефикасно откривање, истрага и гонење на трговија со луѓе и криумчарење мигранти

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција и Државна секретарка м-р Магдалена Несторовска денес и утре е домаќин на Регионален Состанок на експертска група за ефикасно откривање, истрага и гонење на трговија со луѓе и криумчарење мигранти, од и преку Југоисточна Европа, со посебен фокус за родовите и човековите права. Државната Read more about Регионален Состанок на експертска група за ефикасно откривање, истрага и гонење на трговија со луѓе и криумчарење мигранти[…]

Презентација на модулот на програмата ХЕЛП за учење на дистанца за трговија со луѓе со цел трудова експлоатација

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција г-ѓа Магдалена Несторовска учествуваше во Презентација на модулот на програмата ХЕЛП за учење на дистанца за трговија со луѓе со цел трудова експлоатација. Националната комисија на Република Северна Македонија ја продолжува својата успешна соработка со Советот на Европа и дава поддршка во спроведувањето на Read more about Презентација на модулот на програмата ХЕЛП за учење на дистанца за трговија со луѓе со цел трудова експлоатација[…]

Заедничка изјава на координаторите за борба против трговија со луѓе во Југоисточна Европа

Joint Statement by the Anti-Trafficking Coordinators of South-East Europe On the occasion of the 15 th EU Anti-Trafficking Day on 18 October 2021, WE, the Anti-Trafficking Coordinators of South-East Europe (SEE), members of the Network of Anti-Trafficking Coordinators of SEE, within the framework of the Slovenian Presidency of the Council of the EU 2021: RECALLING Read more about Заедничка изјава на координаторите за борба против трговија со луѓе во Југоисточна Европа[…]

Одбележување на Европскиот ден за борба против трговија со луѓе и чествување на јубилејот 20 години од основањето на Националната комисија за борба против трговијата со луѓе и илегална миграција

Националната координаторка за борба против трговија со луѓе и илегална миграција и државна секретарка м-р Магдалена Несторовска заедно со членовите на Националната Комисија, со настан го одбележаа Европскиот ден за борба против трговија со луѓе преку јубилејна промоција на работата на Националната комисија во изминатите 20 години. Настанот беше одржан во комбиниран формат, преку присуство Read more about Одбележување на Европскиот ден за борба против трговија со луѓе и чествување на јубилејот 20 години од основањето на Националната комисија за борба против трговијата со луѓе и илегална миграција[…]