30ти Јули Светски ден за борба против троговија со луѓе

Денес, Министерството за внатрешни работи и Национална комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, по повод Светскиот ден за борба против троговијата со луѓе – 30 Јули, се приклучува кон кампањата на UNODC под  мотото „Use and Abuse of Technology”.

Трговијата со луѓе се обидува да го освои сајбер просторот, затоа е потребна заедничка акција, со цел да пренесеме порака дека технологијата лесно може да ја овозможи но и да ја спречи трговијата со луѓе

Технологијата често се злоупотребува за да се олесни трговијата со луѓе, да се контролираат жртвите, да се рекламираат услугите и да се сокријат приходите од криминал. Онлајн ресурсите можат да станат стапица, особено кога станува збор за лажни аранжмани за патување, лажни понуди за работа насочени кон ранливите групи…

Додека нејзината позитивна употреба може да им помогне на борците против трговија со луѓе,  на практичарите, да ги откријат, спасат и поддржат жртвите и да се борат против трговијата со луѓе.

Дополнителни совети како да се заштитите себеси и вашите најблиски од трговија со луѓе  на следниот линк : https://www.unodc.org/unodc/en/endht/index.html

World Day Against Trafficking in Persons – Internet Safety Tips (unodc.org)

#EndHumanTrafficking