Националниот координатор за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на конференција на ОБСЕ во Москва

Националниот координатор за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, м-р Магдалена Несторовска на 20 и 21 јули 2017 година во Москва, Руската Федерација учествуваше на Конференцијата “Јавно-приватно партнерство во борбата против трговија со луѓе“, организирана од страна на ОБСЕ Специјалниот претставник и координатор за борба против трговија со луѓе, амбасадорот Мадина Јарбусинова во Read more about Националниот координатор за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на конференција на ОБСЕ во Москва[…]

„Работилница за преставниците на Локалните комисии за борба против трговија со луѓе и илегална миграција со цел изработка на Локални акциски планови за борба против трговија со луѓе и илегална миграција“

Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција во соработка со УНХЦР, по усвојувањето на Националната Стратегија и Акциски план за борба против трговија со луѓе и илегална миграција 2017-2020 од страна на Владата на РМ на ден 22.03.2017 година, Националната Комисија спроведе „Работилница за преставниците на Локалните комисии за борба против Read more about „Работилница за преставниците на Локалните комисии за борба против трговија со луѓе и илегална миграција со цел изработка на Локални акциски планови за борба против трговија со луѓе и илегална миграција“[…]

18 октомври – Европскиот ден за борбата против трговијата со луѓе

Европскиот ден за борба против трговијата со луѓе, 18-ти октомври 2016 година – Националниот координатор за борба против трговија со луѓе и илегална миграција м-р Сања Димитриевска, заедно со Здружението на граѓани „Отворена Порта – Ла Страда“ и Меѓународната организација за миграции (ИОМ) како организатори го промовираа отпочнувањето на  кампања за борба против  трговија со Read more about 18 октомври – Европскиот ден за борбата против трговијата со луѓе[…]

Република Македонија, домаќин на Конференција за справување со трговија со луѓе долж Западно-балканската рута

СКОПЈЕ, 27 октомври 2016 година Регионалната конференција, организирана од Мисијата на ОБСЕ во Скопје, со поддршка на Канцеларијата на Специјалниот претставник и координатор за борба против трговија со луѓе на ОБСЕ, како и Националната комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција на Р. Македонија, има за цел да поттикне поконструктивен дијалог за Read more about Република Македонија, домаќин на Конференција за справување со трговија со луѓе долж Западно-балканската рута[…]

Светски ден за борба против трговија со луѓе – 30 јули 2016

Денеска се одбележува Светскиот ден за борба против трговија со луѓе со кој треба да се сврти вниманието на големиот број на жртви на трговија на луѓе кои се соочуваат со сексуална експлоатација, принудна работа, ропство и трговија со органи. Светскиот ден за прв пат е одбележан во 2013-та година, по усвојувањето на Резолуција на Read more about Светски ден за борба против трговија со луѓе – 30 јули 2016[…]

Стејт департментот го објави извештајот за трговија со луѓе

Вашингтон, 1 јули, 2016 Американскиот Стејт Департмент годинава ја рангираше Македонија за едно место подолу во борбата против трговија со луѓе, односно во зоната ТИЕР 2, каде не се исполнети минималните услови за борба против оваа појава но се забележува значаен придонес. „Владата на Република Македонија не ги исполнува во целост минималните стандарди за елиминирање Read more about Стејт департментот го објави извештајот за трговија со луѓе[…]

Неделата на борба против трговија со луѓе

Црвениот крст на Република Македонија, како член на  Секретаријатот на  Националната Комисија за борба против трговија со луѓе и илегална миграција, дава активен придонес во борбата против трговијата со луѓе – кој претставува глобален проблем, а се рефлектира и во Р. Македонија. Во таа насока, Црвен крст на Република Македонија и оваа година од 2-ри Read more about Неделата на борба против трговија со луѓе[…]

Промоција на Националната Стратегија и Националниот акциски план за борба против трговија со луѓе за 2013-2016 година

Стратегијата и Акцискиот план, претставува сеопфатна политика за борба против трговијата со луѓе со координирана акција на сите релевантни институции и организации, во која заштитата на човековите права на жртвите се максима. Клучните иновативни карактеристики на Стратегијата и Националниот акциски план предвидуваат силни превентивни мерки со кои ќе се делува на причините, односно на корените Read more about Промоција на Националната Стратегија и Националниот акциски план за борба против трговија со луѓе за 2013-2016 година[…]

Заедничка Декларација на Националните координатори за борба против трговија со луѓе од земјите на Југоисточна Европа за зацврстување на транснационалните механизми за упатување и зацврстување на соработката во случаи на трговија со луѓе

Ние, Националните координатори за борба против трговија со луѓе (БПТЛ) од земјите на Југоисточна Европа се собравме во Љубљана на 4 октомври 2012 година, на заеднички состанок, организиран во рамките на Процесот Брдо, со кој претседаваше Словенија со поддршка на ИЦМПД. По тој повод, како дел од нашиот мандат за координирање на националните активности  насочени Read more about Заедничка Декларација на Националните координатори за борба против трговија со луѓе од земјите на Југоисточна Европа за зацврстување на транснационалните механизми за упатување и зацврстување на соработката во случаи на трговија со луѓе[…]

Промоција на Националната Стратегија и Националниот акциски план за борба против трговија со луѓе за 2013-2016 година

Стратегијата и Акцискиот план, претставува сеопфатна политика за борба против трговијата со луѓе со координирана акција на сите релевантни институции и организации, во која заштитата на човековите права на жртвите се максима. Клучните иновативни карактеристики на Стратегијата и Националниот акциски план предвидуваат силни превентивни мерки со кои ќе се делува на причините, односно на корените Read more about Промоција на Националната Стратегија и Националниот акциски план за борба против трговија со луѓе за 2013-2016 година[…]